ZGJIDH SIPAS KATEGORISË
Dyqanet
Club5
0
0 Lekë
Losd fsdf sd
Nuk keni produkte në shportë

5 arsye që të ndërroni dyshekun tuaj

5 arsye që të ndërroni dyshekun tuaj

Kur jemi të lodhur, priremi të shkojmë tek ‘’ ilacet e shpejta’’ si kafeja apo suplemente të tjera që rigjallerojnë trupin. Por specialistet thonë të kundërtën:  Mënyra më e mire për të përmirësuar kapacitetin mendor dhe fizik është gjumi.

5 arsye që të ndërroni dyshekun tuaj

Kur jemi të lodhur, priremi të shkojmë tek ‘’ ilacet e shpejta’’ si kafeja apo suplemente të tjera që rigjallerojnë trupin. Por specialistet thonë të kundërtën:  Mënyra më e mire për të përmirësuar kapacitetin mendor dhe fizik është gjumi.

Një kërkim në Amerike në 2008 thote se:

  • Personat që flenë 9 orë  në ditë janë të aftë të marrin pjesë në aktivitete intensive si ciklizmi, vrapi etj.  
  • 70% e pjesëmarrësve thane se nuk flenë mjaftueshëm ( një mesatere prej 7.5 orësh) keshtuqë ndjehen të lodhur dhe nuk janë të aftë të bëjnë punët e përditshme .

"Mungesa e gjumit ndikon në gjëndjen fizike, ndikon për keq në shkathtësi, moral dhe në nivelet e energjisë", ka thënë Dr Bert Jacobson, një profesor në Educational Studies School në Oklahoma State University (OSU).

"Studimet tregojnë se kur ne flemë më shumë dhe mirë, performanca jonë fizike përmiresohet, pulsi ynë ulet,  madje mendja jonë përmirësohet dhe niveli i energjisë gjate aktivitetit fizik rritet”

Nj nga pjesemarresit  ra dakorte se me gjumin e mire permiresohet performance fizike.

Një dyshek i ri ju bën të ndjeheni si një njeri i ri Studimet gjithashtu tregojnë se pjesëmerrësit  të cilët raportuan se minimumi i orëve të gjumit ishte 7 orë kanë shumë gjasa që të kenë fjetur në një dyshek të ri (jo më të vjetër se 4 vjeçar). Studimet tregojnë gjithashtu se personat që kanë fjetur në një dyshek të ri  kanë gjasa që të marrin pjesë në aktivitet fizike, ndryshe nga personat që flenë në një dyshek të vjetër.

Për më tepër, sipas këtij studimi 81% e pjesëmarrësve përmenden se zgjohen me dhimbje shpine, qafe apo shpatullash, dhe ky fakt ndikon në performancën e tyre fizike.

Por kemi edhe një lajm të mirë për ata që vuajnë nga dhimbjet e shpines dhe të qafës . Sipas një studimi nga Profesor Jacobson, nëse dikush fle në një dyshek teë ri, ai\ajo  ka shance të bëjë një gjumë të mirë  dhe nuk preket nga dhimbjet fizike gjatë ditës.

Duke patur parasysh këtë parim, pjesëmarrësit e studimit raportuan përmirësime të mëdha si përshembull:

  • Më pak dhimbje shpine (62.8%)
  • Më pak dhimbje qafe (62.4 %)
  • Më pak dhimbje kurrizi(58.4%)
  • Gjumë cilësor (64.4%)

•Me shume rehati gjate gjumit(69.6%)

Ne menyre qe te beni nje gjume te mire gjate nates i cili con ne nje jete me productive, me te shendetshme dhe me te lumtur, specialistet rekomandojne nderrimin e dyshekut cdo 5-7 vjet. Ne kete menyre ne mund te shijojme rehatine maksimale dhe ne te njejten kohe te mos ndjejme dhimbje.